Zorgt geld in jullie relatie voor stress?
“Voorkomen is namelijk beter dan genezen” Het hebben en onderhouden van een relatie is niet eenvoudig……………..Wat zijn de gevolgen van een relatie? Er worden gezamenlijk schulden aangegaan en geld wordt vermengd. Daarnaast zijn er diverse knelpunten op civiel en fiscaal niveau. Zeker met de nieuwe wetgeving die is ingegaan per 01-01-2018 voor stellen die vanaf dan in het huwelijk treden. Er is geen automatisch gemeenschap van goederen meer… nee vanaf 01-01-2018 houdt ieder zijn eigen privé vermogen.
Geld zorgt voor ruzie!
De oorzaak van dergelijke ruzies is het niet goed communiceren of goede afspraken maken over geld. De aanname is dat het een niet romantisch onderwerp is. Deze aanname leeft bij jullie beiden en precies deze aanname zorgt ervoor dat jullie het onderwerp uitstellen. Onuitgesproken verwachtingen en overtuigingen over hoe het zou moeten zijn blijven in de lucht hangen. Dat zorgt voor wrijving en ontaardt in ruzie. Deze ruzies bevestigen de eerdere aanname en zo is de cirkel weer rond en herhaalt het proces zich keer op keer.
6 vragen om samen te bespreken:
1. Hoeveel van je eigen inkomen (of erfenis) is voor jezelf en hoeveel voor de gezamenljke pot? Wat is belangrijk als jullie romantisch gaan trouwen in 2018? Dat er goede administratie gevoert wordt waar in duidelijk is wie wat betaalt. In principe houden jullie je eigen vermogen en vindt er geen vermenging van vermogens plaats. Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschap.
2. Wie verdient het (meeste) geld?
3. Hoe gaan jullie om met gezamenlijke schulden? In welke onderlingen verhouding gaat deze schuld ieder aan? Wat is de aansprakelijkheid en draagplicht? Hoe zit het met de inbreng van eigen geld dat gebruikt wordt als aflossing van een gezamenlijke schuld? Hoe gaan jullie om met deze periodieke besparingen op bijvoorbeeld de spaarpolis of aflossing op de hypotheek? Belangrijk daarbij is dat je weet dat rentetermijnen worden gezien als kosten van de huishouding terwijl aflossingen / besparingen gezien worden als investeringen.
4. Over welke uitgaven overleg je samen en beslis jezelf?
5. Wie regelt de grote geldzaken (pensioen, hypotheek, sparen)? Vergeet niet om eens met een financieel planner om tafel te gaan om te bekijken of jullie de geldzaken wel goed regelen. Wellicht kan de inrichting anders waardoor er meer geld overblijft of er meer gespaard kan worden. Een andere vraag is: Wat spreken jullie af over investeringen vanuit prive vermogen in bijvoorbeeld jullie gezamenlijke woning?
Extra belangrijke tip:
6. Praat goed over de werk/zorg verdeling en maak bewuste keuzes ten aanzien van werk.
Mocht het later niet zo romantisch uitvallen dan is het belangrijk dat jullie beiden zelf een goed inkomen kunnen blijven verdienen. Om later niet voor verrassingen te komen staan is het van groot belang dat er vanaf het begin van jullie relatie een goede administratie gevoerd is.
Ben je benieuwd hoe jouw partner er over denkt? Mocht je hulp willen bij het samen praten over geldzaken en het maken van gezamenlijke afspraken? Neem dan gerust contact met op voor het maken van een afspraak.
Suzanne de Moor FFP RFEA