Waarom is een financieel planner zo belangrijk?

20 november 2022

De jongere generatie is zich steeds beter bewust van het belang van financiële gezondheid. De digitale wereld, met cryptovaluta en social media voorop, hebben generatie Z de ogen geopend voor de mogelijkheden van beleggen. Niet zelden zijn de verwachtingen hooggespannen en valt de realiteit vies tegen. Financiële gezondheid vraagt namelijk om meer dan wat bitcoin kopen en hopen op het beste. Het gaat ook om bepalen wat jouw wensen en doelen zijn in het leven en het vermogen ontwikkelen om consequent vooruit te kijken. Een financieel planner helpt je daarbij. Financieel plannen gaat dan ook om meer dan beleggen. Het gaat om nadenken over de toekomst, om up-to-date kennis van belastingwetgeving en van de producten die je onvermijdelijk tegen zult komen in het verdere verloop van je carrière. In deze blog duiken we in de wereld van de financieel planner.

WAAROM IS EEN FINANCIEEL PLANNER ZO BELANGRIJK?

Want het beeld bestaat ook bij jou wellicht dat financiële planning alleen voor rijkelui is. Voor miljardairs die al binnen zijn, en vanaf hun jacht van 300 meter op hun iPhone 15 elke maand met hun financieel adviseur bellen om te vragen hoe sterk hun vermogen gegroeid is sinds hun vorige voetmassage. Integendeel, financiële planning gaat over zaken die juist de gewone man of vrouw raken. Rondkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Genoeg spaargeld en inkomsten hebben om ook na je pensioen je vaste lasten en vakanties te kunnen betalen. Dat soort dingen. Een groot deel van de bevolking red het prima zonder financieel plan, lijkt het. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar isEn ben je zzp’er, ondernemer of gewoon iemand die graag niets aan het toeval over laat? Dan is een goed onderbouwd financieel plan al helemaal interessant.

 

WAT MAAKT FINANCIËLE PLANNING INGEWIKKELD?

Een huishoudboekje is uiteraard zo gemaakt. Als je weet dat je gemiddeld genomen elk jaar iets meer geld verdient dan in het jaar ervoor en een vrij regelmatig uitgavenpatroon hebt, kun je prima zelf een financieel plan maken voor de korte termijn.

Maar hoe zit het over tien jaar? Of over twintig jaar? Of over vijftig jaar? Want als je gaat praten over de lange termijn, dan gaat ook de wereld van sparen, beleggen en financiële producten ineens voor je open. Dat maakt financiële planning voor sommigen nog belangrijker, maar tegelijkertijd ook complex. Want de omstandigheden veranderen regelmatig. Je persoonlijke situatie, maar ook economische ontwikkelingen hebben invloed op jouw toekomst. De rentestanden en inflatie, om maar even twee willekeurige variabelen te noemen, zorgen momenteel voor een hoop financiële onzekerheid. Maar wat te denken van schommelingen op de aandelenmarkt en recessies die zo nu en dan de kop opsteken en altijd als een zwaard van Damocles boven onze welvaart hangen. Een goede financiële planning is ingewikkeld, maar probeert voor alle mogelijke scenario’s preventief een oplossing in te calculeren.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN FINANCIEEL PLANNER EN EEN FINANCIEEL ADVISEUR?

De twee worden namelijk eveneens regelmatig door elkaar gehaald. Begrijpelijk ook, want allebei houden ze zich bezig met advisering van particulieren op het gebied van geldzaken. Allebei hebben ze ook kennis van de belangrijkste wetten en regels die samen ons financiële stelsel reguleren. In die zin is een financieel planner ook een financieel adviseur.

Maar er is een wezenlijk verschil tussen de twee. Waar een financieel adviseur wordt ingeschakeld om je te begeleiden bij een specifiek vraagstuk, kijkt een financieel planner naar het totaalplaatje. Ben je op zoek naar gericht advies over de inrichting van je pensioen en eventuele aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten? Of heb je een woning op het oog, en wil je er zeker van zijn dat je de financiering rond krijgt? Dan schakel je een pensioenadviseur of hypotheekadviseur in. Ben je meer op zoek naar een langetermijnplan waarin de adviseur op basis van jouw levensfasen en jouw financiële doelen een totaalplan maakt? Dan schakel je een financieel planner in. Deze brengt alles bij elkaar voor een goed samenhangend toekomstplan, waarin werken, wonen, verzekeren, sparen en beleggen allemaal samenkomen.

Een financieel planner is daarom ook iemand die een langere periode als adviseur optreedt. Want wensen en omstandigheden veranderen, met invloed op de inhoud van het plan. Daarom wordt een financieel planner ook weleens een (financial) life planner genoemd. Omdat het meer gaat om wat je wilt en kunt op verschillende momenten in je leven dan om een specifiek financieel vraagstuk dat op korte termijn opgelost moet worden.

FINANCIAL LIFE PLANNING

De eerste vraag van een financieel planner is daarom ook vaak: wat wil je precies halen uit het leven? Als het antwoord op die vraag duidelijk is, dan pas wordt er gekeken naar de beste route om daar te komen. Daarbij gaat een financieel planner uit van de verschillende levensfasen die de meeste mensen doormaken. Die fasen zijn gebaseerd op de mijlpalen die een wezenlijke verandering in het inkomsten- en/of uitgavenpatroon met zich meebrengen.

 

DE VERSCHILLENDE FASEN VAN EEN FINANCIEEL LEVEN

Die mijlpalen staan aan het begin van grofweg drie levensfasen:

Starter: Je begint je financiële leven altijd als jongvolwassene of starter. Hierin ga je voor het eerst zelf geld verdienen en wordt financiële planning interessant.

Gezin en carrière: Vervolgens beginnen de meeste mensen aan een gezin en carrière. Eveneens een waterscheiding in het leven van de meeste mensen. Je gaat voor het aanschaffen van een woning voor het eerst een transactie aan van enkele tonnen. Je gaat waarschijnlijk samenwonen en kinderen krijgen. Dat betekent voor je financiële huishouding dat je voor het eerst ook rekening moet houden met meerdere personen. In de fase hierna is je verdienvermogen het grootst. Je salaris is logischerwijs vaak het grootst in de periode vlak voor je pensioenleeftijd. En met die (tweede) woning heb je misschien een veelbelovende investering in je eigen vermogen gedaan.

Pensioen: Na je pensioen maakt welvaartsgroei waarschijnlijk plaats voor welvaartsbehoud. Je kinderen gaan het huis uit en studeren. Je salaris neemt een duik, maar tegelijkertijd wil je als pensionado genieten van je welverdiende rust en je partner en kinderen iets nalaten. In deze periode wil je eigenlijk alles financieel al geregeld hebben.

Een financieel planner gaat uit van deze grove schets, en zoomt in op elke fase om mensen te helpen bij belangrijke vragen, zoals:

  • Wat zijn op verschillende momenten in mijn leven mijn inkomsten en lasten?
  • Wat gaat de zorg voor mijn partner en mij bij het bereiken van een bepaalde leeftijd me kosten?
  • Op welk moment is het waarschijnlijk of gunstig om te verhuizen of onze hypotheek te oversluiten?
  • Welk effect zou verlies van verdienvermogen bij ziekte, overlijden of pensioen hebben op mijn plannen?
  • Welk bedrag wil ik mijn kinderen en familie nalaten?
  • Blijf ik sparen of ga ik beleggen, en op welk moment is het gunstig om van het een op het ander over te stappen?

Een goede financiële planning is geen garantie op rijkdom, maar heeft dus wel het gegarandeerde voordeel van meer inzicht in wat je te wachten staat. En dat, op zich, is voor veel mensen al heel veel waard.

FINANCIEEL PLANNER WORDEN BETEKENT DE KLANT KENNEN

Financiële planning is dus een behoorlijk complexe bezigheid. Een eerste uitdaging is mensen helpen scherp krijgen wat realistische doelstellingen zijn en wat het doel van financiële planning is, namelijk vooruitkijken, inzicht bieden en anticiperen. Financiële gezondheid heeft daarbij de prioriteit, rijk worden is een fijne potentiële bijkomstigheid. Om dat te realiseren moet een financieel planner goed (dwars)verbanden kunnen maken en oprecht voelen en begrijpen wat de beweegredenen van mensen zijn. Ook als jij je eigen financieel planner bent, kan dit best een uitdaging zijn.

VAKBEKWAAMHEIDSEISEN: DE WFT’S

Net zo belangrijk als de beroepsvaardigheden is de vakinhoudelijke bagage. In de vorm van actuele kennis van wetten en regels en van de vele financiële producten die financiële dienstverleners bieden. De vakbekwaamheidsdiploma’s Wft Basis, Wft Hypothecair en Wft Vermogen zijn dan ook een must voor elke financieel planner. Maar ook macro-economische trends en ontwikkelingen kunnen bepalend zijn voor het werk van een financieel planner. Je begrijpt dat (geo)politiek en economie elkaar altijd op een bepaald punt tegenkomen en volgt de grote spelers op het wereldtoneel daarom altijd met grote belangstelling.

Bekijk voor meer informatie over de kennis en vaardigheden van een financieel planner het beroepsprofiel en de leerdoelen van de FFP (Federatie Financieel Planners).

EEN GOED RESULTAAT BEGINT MET EEN STERKE PLANNING

Financiële planning is dus voor iedereen aan te raden. Wel is het goed om je bewust te zijn van het verschil tussen een activiteit (zoals beleggen) en een plan (heldere doelen formuleren met concrete activiteiten en stappen).

Voor volledige artikel zie; https://www.talent-pro.com/blog/tips-en-tricks/financieel-planner-worden-of-de-eeuwige-belegger-blijven/