Financiële planning ondernemer

Zelfstandig ondernemen opent een wereld aan mogelijkheden om jouw dromen te realiseren door te doen wat je echt graag doet. Bovendien kan het je meer ruimte geven voor de belangrijke zaken in je privéleven. Ondernemen kent echter vele facetten en brengt ook een grote financiële verantwoordelijkheid met zich mee, met mogelijk aanzienlijke financiële gevolgen. Als ondernemer draag je immers de verantwoordelijkheid voor je bedrijf, met alle bijbehorende risico’s. Daarom is het essentieel om stil te staan bij de financiële, fiscale en juridische aspecten van het runnen van een eigen bedrijf.

Geld houdt jouw onderneming draaiende
Ondernemen heeft vele kanten, maar wat je ook doet, de financiële consequenties zijn nooit ver weg. Iets ondernemen betekent immers een bedrijf voeren voor eigen rekening en risico. Daarom staan wij ook stil bij alle financiële, fiscale en juridische aspecten van een eigen bedrijf. Waar heb je als partners recht op en waar moet je op letten?

Ondernemer en relatie
Als jij of je partner een onderneming heeft, is het belangrijk om bij een paar zaken extra stil te staan. Hoe zorg je ervoor dat de onderneming blijft draaien na een scheiding of overlijden? Wat gebeurt er met de pensioenaanspraken en hoe blijven de nabestaanden achter? Maakt het daarvoor uit of je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of niet? Schakel daarom een financieel planner in die de cijfers van de boekhouder begrijpt én kan vertalen naar jullie financiële toekomst. Want laten we eerlijk zijn, cijfers zijn net als schilderijen—je kunt ze op meerdere manieren interpreteren. En het laatste wat je wilt, is dat die interpretaties niet stroken met jullie financiële toekomst. Dus, voorkom problemen en laat je goed adviseren!

 

 

 

De juiste keuzes

Aan ondernemen kleven vele financiële, fiscale en juridische facetten. Vaak zijn die niet eenvoudig want beste keuzes hangen meestal helemaal van persoonlijke omstandigheden en wensen af. Jouw eigen risico om als ondernemer arbeidsongeschikt te raken, weegt daarbij minstens zo zwaar. Vaak wordt More Advice ook ingeschakeld als de ondernemer juist nog wel samen is met zijn of haar partner. Een soort (financiële) mediation tijdens de relatie. Waarbij de wensen en mogelijkheden goed in kaart worden gebracht en de afspraken worden vastgelegd. Zodat bij een scheiding, verbreken van de relatie of overlijden de verwachtingen over en weer helder zijn of juist helderheid over de toekomst en financiën zorgen voor een betere relatie. Zaken die anders anders uitpakken als het niet goed geregeld is zijn bijvoorbeeld: vermogensopbouw bij minder werken door één van beide en bijvoorbeeld inbreng eigen middelen door één van beide in de eigen woning. Soms is de partner die minder is gaan werken in de veronderstelling allemaal rechten te hebben omdat zij of hij de ondernemer heeft gefaciliteerd om het bedrijf te laten groeien. Zij of hij heeft naast zijn of haar baan bijna de volledige zorgen voor de kinderen gedragen.

Suzanne de Moor is aangesloten bij:

CFP®  en RES ® Keurmerk = Strenge opleidings- en (bij)scholingseisen, een heldere gedragscode en zorgvuldig toezicht.