❤ Omgekeerd scheiden!❤
Financieel overzicht geef rust…
Ik kies voor een andere aanpak in mijn financiële planningspraktijk More Advice. In plaats van problemen achteraf op te lossen als geregistreerd scheidingsplanner, wil ik ze voorkomen en alles van tevoren goed regelen of wel “omgekeerd scheiden”.
Wat is omgekeerd scheiden? Mijn doel is om jullie nu al te helpen de belangrijkste zaken goed vast te leggen, zodat jullie zonder zorgen van het leven kunnen genieten. Geen geneuzel over kleine dingen, maar samen werken aan wat echt telt: gelukkig zijn, zonder dat geld een obstakel wordt in jullie relatie. Helaas zijn veel koppels in het begin vooral optimistisch en denken ze niet dat het zover zal komen. De realiteit is echter dat 1 op de 3 koppels de oude dag niet samen haalt.
In plaats van alles uit elkaar te trekken en te ruziën over wie wat krijgt, help ik jullie om een sterke basis te leggen. Geen gedoe meer over wie de theelepeltjes meeneemt of andere futiliteiten, maar een serieuze aanpak om de belangrijke zaken op orde te krijgen. Want waarom wachten tot problemen ontstaan als je ze kunt voorkomen?
Laten we eerlijk zijn: praten over financiën met je partner is ongeveer net zo gezellig als het schoonmaken van de gootsteen op een zaterdagavond. Maar dit gesprek is een essentiële stap voor een gezonde relatie. Want zelfs als jullie samen dromen van een rooskleurige toekomst, zonder een goed gesprek over financiën is het alsof je een roadtrip begint zonder te weten waar de auto geparkeerd staat—je komt gewoon nergens.
Na een paar jaar samen hebben jullie misschien een ongeschreven regelboekje ontwikkeld: wie zorgt voor het inkomen, wie draait de was, en wie geeft de kat eten? Het werkt prima… tot iemand zich realiseert dat hij het verkeerde handboek heeft gekregen. En dan komt de knal: bij een scheiding blijkt vaak dat jullie afspraken net zo stevig zijn als een kaartenhuis in een orkaan. Opeens hoor je: “Had ik dit maar eerder geweten, dan had ik niet die belachelijk dure camper gekocht of was ik minder gaan werken zodat jij jouw bedrijf kon opbouwen.”
Langzaam groeit er een afstand tussen jullie, terwijl de relatie zich zonder stuur of remmen voortbeweegt. En nu is de vraag: hoe lang kun je nog doorgaan zonder onderhoud? Net zoals een auto regelmatig een beurt nodig heeft, heeft ook je relatie periodiek onderhoud nodig. En daar komt “omgekeerd scheiden” in beeld: een soort relatietherapie, maar dan voor je financiën en takenverdeling. Hoe gaan jullie die centen eerlijk verdelen? Wat als de ander ineens besluit dat hij boer wil worden en zijn leven een compleet andere richting op wil sturen? En wat gebeurt er met dat zorgvuldig opgebouwde pensioenpotje, of dat eigen geld in de gezamenlijke spaarpot? En, misschien wel het belangrijkste, wie krijgt die absurde vintage fiets bij een scheiding? Dit zijn de vragen waar je nu misschien niet aan wilt denken, maar waar je later wél van wakker kunt liggen.
In twee tot drie gesprekken leggen we alles vast in een “considerans”—een chic woord voor ‘we hebben hier goed over nagedacht’—dat de basis vormt voor jullie huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract. Zo bouwen we samen een stevig fundament voor een relatie die niet alleen in de goede tijden, maar ook in de moeilijke momenten standhoudt. Met deze aanpak zijn jullie klaar voor wat het leven ook op jullie pad brengt. En natuurlijk is net als bij een auto wel periodiek onderhoud nodig van jullie relatie. Naarmate de relatie vordert, ontstaan er soms spanningen over de financiële disbalans die er langzaam kan insluipen.
Ik als financieel life planner kan helpen om de communicatie open te houden en afspraken weer in balans te brengen.